Блаженніший Святослав у Римі зустрівся з українською молоддю

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав очолив Літургію у Прокатедральному Соборі Святої Софії у Римі, а опісля зустрівся і поспілкувався з українською молоддю.

«Я би хотів більше вас послухати, почути. Це те, що сьогодні намагаються робити делегати Папського Синоду з цілого світу. Бути на Папському синоді на тему молоді у Римі і не зустрітися з українською молоддю - було б дивно», - зазначив Блаженніший Святослав.

Предстоятель УГКЦ поділився своїми думками за підсумками виступів єпископів на Папському Синоді, які представляли голос молоді з цілого світу.

«Єпископ з Філіппін розповів таку історію. Одного разу до нього прийшов хлопець і попросив підписати футболку. Єпископ здивувався, але підписав. За кілька років він зустрів того хлопця, який каже йому: «Владико, ви мені підписали футболку три роки тому, я її відтоді не прав, вона весь час була у мене під подушкою, тому що я вже три роки не бачив свого тата, який поїхав на заробітки. І ваш підпис, і та футболка були для мене знаком, що все таки я маю тата. Я вмів побачити свого тата у вас». Як він то сказав - всі єпископи почали плакати. Я ніколи не бачив на Синоді, щоби єпископи плакали…Це був голос хлопця, який тужить за присутністю свого тата. Можливо, тато поїхав на заробітки задля нього. Але йому не так треба татового, але тата», - зауважив Блаженніший.

Ще одна тема, яка дискутується на Папському Синоді, відзначив Голова УГКЦ, - нові види спілкування, нові технології. «Наша частина життя у віртуальній дійсності дуже нас міняє. Говориться, що ті, хто народилися після 2000 року, мають окрему назву – millennium generation, які не бачили світу без гаджетів. Один владика розповів таку історію: маленька дитина, дворічна, чудово дає собі раду з айпедом. І у неї одного разу забрали айпед і дали журнал. Вона пальчиком тягне, а воно не перескакує, і дитина починає думати, що щось негаразд з пальчиком, що ніби з нею щось не так. Штучний інтелект наче стає взірцем, з яким молода людина хоче себе співставляти. Але ми не машини», - зазначив Предстоятель УГКЦ.

Він також відзначив, що сьогодні молодь живе у світі, перенасиченому технологіями, водночас має брак звичайних людських стосунків і спілкування, і дуже часто відчуває самотність. «Ми у соцмережах можемо контактувати з цілим світом, мати море фоловерів, але мати страшенну спрагу за зустріччю з живою людиною», - зауважив Блаженніший Святослав.

Ще одне питання, яке порушується на Папському Синоді, - це приклади і взірці для молоді. «Молоді люди у цілому світі кажуть, що їм бракує дорослих людей. Бо не кожен, хто є старий, є дорослий, є зрілою особою. Сьогодні у стосунках між різними віковими групами людей є ніби така реверсія. Зараз усі старі хочуть бути молодими. І молодь для них ніби є взірцем. Вони на вас дивляться, вас наслідують, вас імітують і хочуть бути завжди молодими. А молодь потребує на зустріч із зрілою особою», - зазначив Патріарх.

Блаженнійший Святослав також зауважив, що сьогодні молодь дуже швидко дорослішає, зокрема в Україні. «Може навіть зашвидко. Ті хлопці і дівчата, які бачили смерть на фронті, повертаються додому сивими. І коли вони зустрічають незрілого політика, напівдитячого громадського лідера… і найбільше розчарування - коли вони зустрічають незрілого священика», - наголосив Предстоятель УГКЦ.

Він підкреслив, що сьогодні ціла Вселенська Церква намагається зрозуміти труднощі, з якими стикається молодь, щоби знайти адекватні відповіді. «Методологія Папського Синоду є така: слухати, думати і діяти. Я би хотів, щоби ми послухали один одного, як вийдемо - щоби подумали, а потім щось робили», - закликав присутніх дівчат і хлопців Глава УГКЦ.

 

Джерело: http://news.ugcc.ua 

pmv.ugcc.org.ua

 

Додати коментар

Plain text

  • HTML теґи не відображаються
  • Адреси сторінок і електронної пошти атоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки та параграфи відокремлюються автоматично.
CAPTCHA
Введіть слова з малюнка, щоб ми знали що ви людина, а не робот.
7 + 7 =
Розв'яжіть цю просту задачку і введіть відповідь. Наприклад, для 1+3 введіть 4.