Неділя 2-га після Пасхи. Томина. Антипасха.

Неділю після Великодня називають Томиною, або Антипасхи. Томиною називають, бо в ній розповідається про головного героя - апостола Тому, а друга назва, на перший погляд, може видатись досить незрозумілою. Разом з тим оте грецьке слово "анти" означає "замість" або якесь доповнення. Тобто, Антипасха - це є свято, що доповнює Пасхальне свято; це - відновлена Пасха, ще одна Пасха - радість зустрічі.

На сьомий день після свого Воскресіння знову являється Христос посеред своїх учнів-апостолів. Своїм Воскресінням завершив Він свою науку - і скінчилось панування поганського світу, бо відтепер мала початися Божа справедливість. Темою богослужіння в цю неділю є євангельська подія, що описує появу Ісуса Христа сьомого дня після Воскресіння та зворушливе навернення і визнання віри святого апостола Томи. Про значення святкування цього празника святий Григорій Богослов († 389) у своєму слові в Томину неділю так каже: “Давній і в добрій цілі установлений закон шанує день оновлення, або радше кажучи, з днем оновлення шанує нові добродійства. Чи ж не був днем оновлення і перший воскреслий день, що наступив по священній і світлоносній ночі? Чому даємо цю назву сьогоднішньому дневі? Той (тобто Великдень) був днем спасення, а цей — днем згадки про спасення. Той день розділяє собою погребання і воскресіння, а цей — є днем зовсім нового народження… Справжню онову ми сьогодні празнуємо, переходячи від смерти до життя. Тож скиньте зі себе старого чоловіка й оновіться та жийте в обнові життя”.

Сьогодні Господь та апостол Тома закликають нас усіх стати борцями за істину та своїм життям свідчити про ті правди, яких нас навчає Ісус Христос і заснована Ним Свята Церква.

Додати коментар

Plain text

  • HTML теґи не відображаються
  • Адреси сторінок і електронної пошти атоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки та параграфи відокремлюються автоматично.
CAPTCHA
Введіть слова з малюнка, щоб ми знали що ви людина, а не робот.
11 + 6 =
Розв'яжіть цю просту задачку і введіть відповідь. Наприклад, для 1+3 введіть 4.