⊕ ЗІСЛАННЯ СВЯТОГО ДУХА. П’ЯТДЕСЯТНИЦЯ.

“Ми виділи світло істинне, ми прийняли Духа небесного,

ми знайшли віру істинну, нероздільній Тройці поклоняємося,

Вона бо спасла нас” (Стиховна вечірні П’ятдесятниці).

ЗІСЛАННЯ СВЯТОГО ДУХА — одне з найбільших дванадесятих свят — на 50-ий день після Великодня, у неділю. Саме у цей день на апостолів зійшов Дух святий.

Зміст ЗІСЛАННЯ СВЯТОГО ДУХА відповідає розповіді новозавітної книги «Діяння апостолів», де йдеться про зіслання на апостолів у 50-ий день після воскресіння Христа, Святого Духа. «Коли ж почався день П’ятидесятниці, усі вони однодушно знаходилися вкупі. І раптом зчинився шум із неба, ніби буря раптово зірвалася, і переповнила весь той дім, де сиділи вони. І з’явилися їм язики поділені, немов би огненні, та й на кожному з них по одному осів. Усі вони сповнились Духом Святим, і почали говорити різними мовами, як їм Дух промовляти давав» (Діяння Апостолів 2:1-4). Таким чином Христос дає  учням завдання нести звістку про його вчення всім народам. Апостоли одержали силу «з неба» й почали проповідувати про Ісуса, який воскрес, як про Христа, Царя та Господа.

У день П’ЯТДЕСЯТНИЦІ храми та будинки прикрашаються свіжими зеленими гілками дерев на ознаку того, що Святий Дух дає життя всьому створеному Богом.

Після Різдва і Воскресіння Христового це свято належить до найбільших свят церковного року. Воно містить в собі подвійне торжество: і в славу Пресвятої Тройці, і в славу Пресвятого Духа, який видимо зійшов на апостолів і скріпив новий вічний завіт Бога з людьми. Тому  саме це свято є достойним і радісним завершенням церковних торжеств на честь і славу Воскреслого Господа. Адже в дні Зіслання Святого Духа народжується Христова Церква. І Дух Святий провадить, просвічує, освячує і зберігає її.

Зображення: 

Додати коментар

Plain text

  • HTML теґи не відображаються
  • Адреси сторінок і електронної пошти атоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки та параграфи відокремлюються автоматично.
CAPTCHA
Введіть слова з малюнка, щоб ми знали що ви людина, а не робот.
14 + 3 =
Розв'яжіть цю просту задачку і введіть відповідь. Наприклад, для 1+3 введіть 4.